Professionaliseringstraject van start: scholen leren lesgeven vanuit hoge verwachtingen
Aangemaakt op: 28-04-2025Laatste wijziging op: 01-05-2025 11:46:47
Hoe geef je als schoolteam écht handen en voeten aan kansengelijkheid? Hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen – ongeacht hun achtergrond – het beste uit zichzelf kunnen halen? Met het nieuwe initiatief ‘Professionalisering van scholen’ helpt Het Leerinstituut onderwijsprofessionals om deze ambitie waar te maken.
Leren werken vanuit hoge verwachtingen
In het hart van dit initiatief staat één krachtige overtuiging: leren werken vanuit hoge verwachtingen maakt het verschil. Het Leerinstituut ondersteunt leraren en schoolleiders met wetenschappelijk onderbouwde strategieën en methodes die zijn afgestemd op hun eigen onderwijscontext. In een intensief professionaliseringstraject leren onderwijsprofessionals hoe zij lesgeven vanuit hoge verwachtingen én hoe zij dit zichtbaar maken in hun handelen.
Het traject bestaat uit vijf fasen en wordt op maat ontwikkeld, afgestemd op de kwaliteitsbehoeften van de school. Van start tot borging blijft het programma adaptief: de inhoud beweegt mee met wat het team nodig heeft.
Waarom dit initiatief?
Veel scholen willen werken vanuit hoge verwachtingen, maar in de praktijk ontbreekt het soms aan kennis of vaardigheden om dit structureel toe te passen. Dit initiatief is in het leven geroepen om onderwijsprofessionals hierin te versterken. Want als leraren zich bewust zijn van hun impact en weten hoe zij een krachtige leeromgeving creëren, profiteren alle leerlingen daarvan.
Wat levert het op?
De meerwaarde is zichtbaar op verschillende niveaus:
- Voor leraren
Zij ontwikkelen pedagogisch-didactische vaardigheden die bewezen effectief zijn én passen bij hun onderwijspraktijk. Ze leren vanuit een onderzoekende houding handelen en reflecteren op hun eigen rol. - Voor schoolleiders
Zij krijgen concrete handvatten om te bouwen aan een professionele leergemeenschap waarin een cultuur van hoge verwachtingen centraal staat. - Voor scholen als geheel
Het hele team wordt meegenomen in een ontwikkeltraject dat bijdraagt aan beter onderwijs én aan het voldoen aan het waarderingskader van de Inspectie van het Onderwijs. - Voor leerlingen
Zij benutten hun cognitieve potentieel beter, ontwikkelen meer motivatie, zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.
De eerste stap: training aan MT-leden
De eerste training is inmiddels gegeven aan het managementteam van basisschool Nour en aan de Wijkscholen in ’s-Hertogenbosch West. De reacties waren enthousiast en motiverend. Meerdere schoolleiders gaven aan dat ze met het professionaliseringsprogramma op hun eigen school aan de slag willen gaan.
Anouk Schipper – Verhagen, Directeur (RDO) basisschool ’t Boschveld bij Signum Onderwijs:
“Het was inspirerend om samen met collega’s stil te staan bij de kracht van hoge verwachtingen en de invloed die wij als leerkrachten hebben op het leerproces van ieder kind. We zijn vol nieuwe inzichten en enthousiasme naar huis gegaan.”
Gemma Geerdsema – de Bruijn, Directeur basisschool Nour bij SIMON Scholen:
“Ons gesprek met Redwane Bouttaouane heeft mij opnieuw laten zien hoe belangrijk het is om hoge verwachtingen te hebben en actief te werken aan het benutten van het leerpotentieel van elke leerling. Samen blijven we strijden tegen kansenongelijkheid.”
Wat staat er op de planning?
Komend jaar worden er meerdere leergangen verzorgd voor MT-leden en lerarenteams van basisscholen én een middelbare school in ’s-Hertogenbosch. Deze trajecten bestaan uit trainingen, lesbezoeken, data-analyses en op maat gemaakte ondersteuning. Ook worden scholen gestimuleerd om te leren mét en van elkaar, bijvoorbeeld in de wijkscholen.