Groot dromen, plezier maken en ruimte voelen voor creativiteit tijdens Gelijke Kansen Festival

47 keer bekeken 0 reacties

Van een bibberspiraal solderen en lasergamen, tot oorbellen maken van lipjes en tekenen via een VR-bril. Het weekendprogramma van het Gelijke Kansen Festival zat boordevol toffe activiteiten. Het doel? Kinderen en jongeren kennis laten maken met dingen die ze niet zomaar elke dag doen.

En dat is gelukt! Als we de kinderen en jongeren moeten geloven. Zo weet Kiki zeker dat ze in de toekomst iets met design wil doen. Tijdens de workshop in het Design Museum werkte ze met haar moeder samen aan een prachtig eigen ontwerp. Later meer over haar eenhoornbeer.

Jayden weet het nu nog zekerder: hij wil profvoetballer worden. Bij Sportiom keken begeleiders en ouders verbaasd toe hoe hij dribbelde tussen de pionnen door. Hij haalde het record van de dag: 34 keer in één minuut. Bij dat aantal kwam niemand meer dicht in de buurt.

Creatieve activiteiten met focus op duurzaamheid

Een tafel vol verschillende stoffen en lintjes stond bij de ingang van Brede Bossche School (BBS) Kruiskamp. Kinderen konden er een vlaggenlijn naaien of sieraden maken van bliklipjes. Twee dames van Young Change Makers, een jongerenorganisatie van School Des Levens, hielpen de kinderen om alle mooie creaties in elkaar te zetten. “We vinden het belangrijk om jongeren te stimuleren creatieve activiteiten te doen. Met focus op duurzaamheid.”

In de andere ruimtes werd ook veel geknutseld, maar dan met hamers, zagen en ander gereedschap. De Ontdekfabriek had daar verschillende activiteiten uitgestald. Een bibberspiraal solderen (was ook populair bij de papa’s), een stempel met je eigen naam maken, een auto timmeren en nog veel meer. Maar wat echt indruk maakte? De 3D printer.

Een perfecte vrije worp

Vanaf een afstandje hoorde je al goed dat er iets te doen was bij Jongerencentrum 4West. Muziek dreunde uit de boxen, terwijl de eerste deelnemers een poging waagden om te winnen van basketballer Galdino Haimé. Hij leerde de jongeren onder andere hoe je een perfecte vrije worp maakt.

In de sporthal naast het jongerencentrum probeerden verschillende jongeren de bal af te pakken van de El Jackson Twins op een pannaveldje. Of dat een eerlijke strijd was? Nee. Hebben de jongeren lol gehad? Dat zeker!

Gaming vs. lasergamen

Kinderen tegen de ouders is altijd een goed idee, toch? Dat vonden ze ook bij Sportiom, waar een lasergame area was uitgezet door Lasergym. Het werd een grappig schouwspel doordat kinderen zich verstopten achter schermen en camouflageblokken. Wie er heeft gewonnen? Dat laten we even in het midden.

Bij Sportiom stond (actief) gaming centraal. Denk aan een wedstrijdje zo snel mogelijk lampjes aantikken in een veldje, racen in een F1 simulator, een FIFA toernooi en game-koffers met diverse spellen. Deze locatie bleek zó leuk, dat kinderen na het ochtendprogramma bleven plakken en het middagprogramma ook nog meedraaiden.

Monstertjes in wording

Raawrrr… Klonk het uit één van de lokalen bij BBS Hambaken. Een wat voorzichtigere ‘Rawrrr’ volgde. Een toneeldocent van Huis73 kroop samen met kinderen in de huid van monstertjes. Alle monstertjes waren goed, niets was fout. Dat leverde grappige beelden op. De kinderen schaterden van het lachen.

In een ander lokaal stond een beeldscherm klaar met een VR-bril. De VR-bril was al een ervaring op zich, maar kinderen konden met een joystick om zich heen schilderen en tekenen. Gebouwen (in)kleuren, de lucht een andere kleur geven, of zelfs leren programmeren. Dit daagt hen uit om verder te denken dan de mogelijkheden die ze zien.

Van eenhoornbeer tot bijenwoning

Wim de museumdocent staat al klaar als de eerste deelnemers binnenkomen. Hij neemt kinderen en ouders mee op reis in het Design Museum. Na de rondleiding gaan de kinderen aan de slag met een eigen ontwerp van klei: van een eenhoornbeer tot een bijenwoning. Eerst schetsen, daarna tot werkelijkheid brengen. Wat een mooie creaties!

Een overvloed aan frutsels, printjes, stoffen, touwtjes, stickers en stiften liggen in de workshopruimte van het Noordbrabants Museum. Ook daar kregen kinderen en ouders een rondleiding, gevolgd door een workshop. Het thema? Hun droom kamer knutselen. De één kiest roze gordijnen voor de ultieme prinsessenkamer, de ander maakt liever een kasteel in plaats van een kamer. Ook dat is prima, want groot dromen mag!


In totaal deden ruim 300 kinderen en jongeren inspiratie op, maakten plezier en ontdekten misschien wel nieuwe talenten. Het Gelijke Kansen Festival had een zaterdag- en zondagprogramma verspreid over de hele stad. Zo was deelname laagdrempelig en kon iedereen meedoen. Benieuwd naar een terugblik van de overige festivaldagen? Lees hier verder, of bekijk de teaser.
 

Blijf je nog even hangen? Hieronder vind je de foto’s van het weekend. Of bekijk de foto's van vrijdag

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen