Ook Lakhdar vond alles van de cursus leuk. Bovendien gaat hij nu in de aula chillen met vrienden. Eerst zat hij alleen, nu niet meer, zo geeft hij aan. Van een aantal kinderen is voor deze feestelijke afsluiting ook een vader of moeder meegekomen.
De leerlingen zijn opvallend geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad. Vol overgave luisteren ze naar de gids en hier en daar weten ze ook al antwoord op de vragen die de gids hen stelt. Ze hadden zich goed voorbereid, tijdens de extra taallessen die deze groep krijgt van ABC-Leer Mee hebben ze delen van het boek: 'Waarom is Den Bosch Den Bosch' al gelezen.
Malak vindt het vooral leuk dat ze nu ook 'ik wil niet' durft te zeggen en Esrom heeft geleerd om meer open te zijn, dat je best de waarheid mag vertellen tegen mensen die je niet zo goed kent en daarom nog niet zo goed vertrouwt. Adhanom vond alles aan de cursus goed, maar vooral leren hoe je met elkaar om moet gaan. En dat op tijd komen belangrijk is, hebben ze allemaal geleerd. Want anders krijg je een boete, zo weten ze te vertellen. Ook geeft één van de jongeren aan dat het zo tof was dat je allerlei spelletjes ging doen en niet alleen uit een boek ging leren.
Tijdens het Gelijke Kansen Event vorig jaar, kwamen ze elkaar tegen: Joke Prince, begeleider van de jongeren op de Rijzert en Marieke van Sambeek, leidinggevende bij Osperon, Centrum voor Interculturele Hulpverlening. De samenwerking was geboren. Osperon heeft als Pilot bij de Rijzert een communicatiecursus ontwikkeld en gegeven voor jongeren met een migratieachtergrond op de Rijzert en een extra ondersteuningsbehoefte hadden. En ook voor nieuwe ISK leerlingen die instroomden op school. Dat is zo goed bevallen dat komend jaar een nieuwe groep start. Na de uitgebreide evaluatie wordt een besluit genomen over een passende follow up voor deze groep is.
Om de ochtend goed af te sluiten, eten ze samen een Bossche Bol op de Parade. Tjard, één van de cursusleiders deelt de certificaten uit en na een geslaagde ochtend gaan alle leerlingen weer na school, maar niet nadat ze hun vader of moeder op de juiste bus naar huis gezet hebben.