Voorleesfeest op BBS de Hambaken

162 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt er op veel Bossche kinderdagverblijven, scholen en in de bibliotheken voorgelezen. Wij mochten meeluisteren bij de peuters van Kanteel Kinderopvang in BBS de Hambaken.

Zo gauw als leesconsulent Janneke Donders van Huis73 de muziek aanzet, weten de ruim twintig peuters in de Hambaken al precies wat er komen gaat: het voorleeslied! Want voordat er gelezen wordt, zingt Janneke altijd het liedje ‘De Voorleestrom'. Ook zingen is goed voor je taalontwikkeling, namelijk. 

Het is best een uitdaging, een flinke groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar geboeid houden voor een boek. Dit jaar wordt overal het prentenboek van het jaar, ‘Help! Een verrassing!' van Miriam Bos voorgelezen. “Dat is eigenlijk een boek voor kleuters, dus best veel tekst en moeilijke begrippen. Dat is nog iets te lastig voor peuters”, zegt Janneke. Maar door de mooie tekeningen in het boek, veel handgebaren en opdrachten voor de kindjes komt het boek tot leven. 

Springen, juichen en een kijkje nemen bij alle mooie knuffels die Janneke heeft meegenomen: voorlezen is echt veel meer dan tien minuten op je stoeltje zitten. Door kinderen al op zeer jonge leeftijd veel voor te lezen, wordt hun taalontwikkeling goed gestimuleerd. De kinderen van deze groep vallen onder het zogenaamde 'Peuterarrangement'. Speciaal voor kinderen die niet naar dagopvang gaan, maar wel extra leren op het gebied van taal, samen spelen en sociale vaardigheden. 

Lezen: je kunt niet vroeg genoeg beginnen 

Huis73 biedt verschillende programma's die kinderen en hun ouders op vroege leeftijd in aanraking brengen met taal en lezen. Denk aan 'Boekstart' bij de kinderopvang. Huis73 leidt pedagogisch medewerkers van de kinderopvang op om op hun groepen zoveel mogelijk voor te lezen aan de kinderen, klankspelletjes met hen te doen en natuurlijk lekker veel praten met elkaar. 

Zelfs op het consultatiebureau worden ouders al gestimuleerd om bezig te zijn met de taalontwikkeling van hun kind. De Boekstartcoaches van Huis73 zijn daar aanwezig om ouders tips te geven over hoe zij dit kunnen doen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de wekelijkse voorleesuurtjes voor babys, peuters en kleuters in de bibliotheken in het centrum en Rosmalen. 

Samen met ouders 

De bibliotheek van BBS de Hambaken, waar het voorleesfeest plaatsvond, wordt door Janneke voorzien van mooie boeken. Zowel voor kinderen van de peutergroep als leerlingen van groep 8. Het zijn ouders uit de buurt die ervoor zorgen dat de bieb bijna alle middagen open is voor kinderen van de school. Janneke: “De bibliotheek op school valt of staat met de hulp van ouders, en je ziet dat dat hier in de Hambaken heel goed gaat.” 

Ouders spelen een cruciale rol in het stimuleren van taal/lezen, juist ook thuis. Vanuit het programma Gelijke Kansen start de komende maanden de pilot 'Taal en Tablets'. Dit project helpt ouders om thuis met hun kinderen aan de slag te gaan met taal, met behulp van digitale middelen. Binnenkort lees je daarover meer op onze website. 

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen