Even voorstellen: Said stimuleert jongeren om groot te dromen

296 keer bekeken {0} reacties

Hij staat in weer en wind aan de zijlijn, weet alles over het vormen van een sterk team en motiveert jongeren om gezond te leven. Weet jij over welke functie we het dan hebben? Said Moutaki is voetbaltrainer bij SV BLC.

Zijn doel? Voetbaltalenten ontdekken en hen begeleiden om beter te worden. “Een kans betekent een doel, een doel betekent een droom. En een droom geeft stabiliteit en houvast.”

Zie je iemand filmend langs het voetbalveld staan? Het kan zomaar Said zijn. Hij neemt zijn taak als trainer uiterst serieus, door wedstrijden op te nemen en nadien te analyseren. “Het is mijn derde jaar als voetbaltrainer", begint Said. "Dat doe ik met heel veel plezier als vrijwilliger. Het eerste en tweede jaar werd ik kampioen met het team ‘onder 17’. Dit jaar geef ik training aan ‘onder 19’, ook met hen hoop ik kampioen te worden.”

Van profvoetballer naar trainer

“Voetbal is niet alleen maar achter een bal aan rennen”, vertelt Said met een lach op zijn gezicht. Ondanks die lach, is hij bloedserieus. Want voetbal is zijn grote hobby en meer dan zomaar een spelletje. “Voetbal verbetert gedrag en zorgt voor aansluiting bij de maatschappij”, vervolgt hij. “Wil je profvoetballer worden? Dan moet je daarvoor werken: genoeg slapen, gezond leven en hard trainen.” Dat geeft hij zijn team dan ook mee.

Waar die grote hobby vandaan komt? Said was vroeger profvoetballer in Marokko. “Toen ik een jaar of 18/19 was, speelde ik bij een club in Marokko, vergelijkbaar met de Nederlandse Eredivisie. Voetbal zit in mijn hart.”

Trainer en vertrouwenspersoon

Een kampioenschap komt niet zomaar aanwaaien. Dus zet Said altijd een stapje extra voor zijn team. De jongeren krijgen tijdens vakanties oefeningen voor thuis. Said: “Niets is verplicht, maar sommigen luisteren goed en merken dat ze beter worden. Dat motiveert om nóg harder te werken.”

Toch kan een slechte wedstrijd iedereen overkomen. “Misschien is een korte nacht de boosdoener, maar het kan ook de thuissituatie zijn”, vertelt Said. “Er is altijd ruimte voor een gesprek. Ik ben geen strenge trainer met principes als: ‘wie niet komt, speelt niet’. Door te achterhalen wáárom een speler niet komt, bereik je veel meer. Misschien heeft hij een probleem, of speelt er iets op school? Dan zoeken we samen een oplossing.”

Voetbaltoernooi in de wijk

Zelf een potje voetballen doet hij nog op veldjes in de wijk, waar hij regelmatig speelt met zijn zoontje en andere kinderen. “Als ik merk dat kinderen voetbal leuk vinden, leer ik ze meer over techniek of balcontrole. Ook kletsen we wat: hoe gaat het met je, en hoe is het op school? Ik houd een oogje in het zeil.”

Naast zijn vrijwilligerswerk bij SV BLC, werkt Said bij de GGD als gezondheidsvoorlichter voor nieuwkomers en als dialoogleider voor opvoeden in dialoog. Kinderen en jongeren in zijn netwerk nodigt hij uit voor voetbaltoernooien die hij samen met Farent organiseert. Farent zorgt voor de materialen, hij voor de spelers. En die toernooien hebben verschillende voordelen. Said licht toe: “Kinderen komen in aanraking met voetbal, waardoor ze misschien bij een amateurclub gaan spelen. En als ze bij een club spelen, hebben we ze in beeld.”

Opvoeden met liefde

In beeld krijgen klinkt misschien controlerend, maar in veel gevallen betekent het alles of niets. Said merkt dat veel problemen rondom jongeren ontstaan in de pubertijd. “Ouders raken in die fase meer op de achtergrond, sommige jongeren kiezen dan het verkeerde pad. Die problemen staan in de weg bij het ontwikkelen van talenten. Daar ligt een hele belangrijke rol voor ouders, want kinderen bereiken hun talenten vaker als een ouder ze sturing geeft.”

Hoe ouders dit het beste aanpakken? Daar heeft Said wel een idee over: opvoeden met liefde. Complimentjes geven, omhelzen, een klopje op de schouder. “Als een kind liefde krijgt en zich veilig voelt, heeft hij ook liefde om te geven. Opvoeden met liefde is dus heel belangrijk om jongeren een stabiele basis te geven.”

Oog voor talent

Soms, heel soms zitten er potentiële profvoetballers tussen de partijtjes op de veldjes of toernooien in de wijk. Die pikt Said er door zijn achtergrond snel uit. “Op dit moment begeleid ik een jongen uit Boschveld die ervan droomt om profvoetballer te worden. Zijn ouders vinden het goed dat ik een plan maak om aan zijn techniek te werken. Hij heeft kwaliteiten; speelt met twee voeten. Dat is zeldzaam in het voetbal.”

Stap voor stap stimuleert hij kinderen en jongeren om zich verder te ontwikkelen, door ze vertrouwen te geven en groot te dromen. Welke achtergrond, leeftijd of talenten ze ook hebben. “Als we ervoor zorgen dat meer jongeren gaan voetballen, kan FC Den Bosch misschien weer Eredivisie gaan spelen”, grapt hij.


Heb jij ook een functie die bijdraagt aan gelijke kansen, of wil je een collega aandragen? Laat het ons weten via gelijkekansen@s-hertogenbosch.nl.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen