Even voorstellen: Lies is daar waar jongeren ook zijn

651 keer bekeken {0} reacties

Ze werken in wijkteams, creëren kansen voor jongeren, geven voorlichting en organiseren activiteiten voor jongeren of hun ouders. Weet jij over welke functie we het dan hebben? Lies van Lokven is jongerenwerker bij PowerUp073.

Haar doel? Op de hoogte blijven van de leefwereld van jongeren en daarop inspelen met aanbod. “Jongerenwerk is niet alleen voor hangjongeren.”

“Goed om te weten dat ik in het jongerencentrum zit”, begint Lies het gesprek. “Het kan dus zijn dat er iemand binnenkomt.” Dat geeft goed weer dat een jongerenwerker bijna altijd aan staat. Behalve in het weekend, wanneer Lies haar telefoon echt uitzet. “Maar dat geldt niet voor alle jongerenwerkers, sommigen zijn ook buiten kantoortijden of in het weekend bereikbaar.”

Problemen oplossen, of voorkomen?
Een antwoord op de vraag ‘wat doet een jongerenwerker’ lijkt makkelijk, maar is het niet. “Als je dit aan tien jongerenwerkers vraagt, krijg je elke keer een ander antwoord”, vertelt Lies. “Wat we doen is zo breed. De kern is met jongeren contact maken en behouden, activiteiten organiseren voor en met jongeren, inspelen op gelijke kansen en preventief werken. Met dat laatste bedoel ik dat we ons niet focussen op welke problemen we kunnen oplossen, maar hoe we voorkomen dat jongeren in de problemen komen.”

Maar een antwoord op de vraag ‘waarom zijn jongerenwerkers belangrijk voor álle kinderen’ heeft Lies direct. “Alle jongeren hebben in hun weg naar volwassen worden vragen. Dat kan het zoeken van een stage of een bijbaan zijn, of een keer willen experimenteren met muziek in onze muziekstudio.” Maar er zijn ook jongeren die deze vragen thuis stellen, toch? “Ja, natuurlijk. Dat is ook een logische stap. Het zijn dus vaak wel jongeren die extra aandacht nodig hebben. Maar we zijn er voor iedereen. Want, heb jij een muziekstudio thuis?”

Bekend van TikTok
‘Daar zijn waar jongeren ook zijn’, is het motto van de jongerenwerkers bij PowerUp073. Maar hoe doe je dit? “Zorgen dat jongeren in hun vrije uren terechtkunnen bij het jongerencentrum”, vertelt Lies. “Dat betekent dat we ’s avonds ook open zijn. Soms ben ik in de wijk, soms in het centrum, dan weer op school. Ik ben ook één keer per week schooljongerenwerker op het Van Maerlant. Ik volg ze letterlijk. Zo krijg ik echt een compleet beeld van wat er speelt.”

“Veel jongeren zijn de helft van de dag online, dus ook daar moeten we zijn”, vervolgt Lies. “Sommigen durven op straat geen contact te maken, maar online wel – denk aan Instagram (@lies_powerup073). Op TikTok maak ik filmpjes over naar de brugklas gaan of boeken kaften. Als ik jongeren dan tegenkom in de wijk roepen ze weleens: ‘hé ik ken jou van TikTok!’. De combinatie van online en offline contact werkt goed.”

Nieuwe, positieve ervaringen
PowerUp073 probeert met een compleet aanbod kansen te creëren voor alle jongeren. “Hoe je geboren wordt of welke eigenschappen je hebt, hoeft niet te bepalen hoe welgesteld je toekomst is”, geeft Lies aan. “Iedereen moet zich gehoord en gezien voelen. Op dit moment hebben we een activiteit voor de LHBTIQ-community. Hier ontmoeten zij gelijkgestemden.”

Talentontwikkeling staat hoog op de agenda. Jongeren ontdekken door Lies en haar collega’s misschien wel hun passie. “We richten ons op het individu: wie is deze jongere en waar ligt zijn of haar kracht? Zo zijn er jongeren die samen met ons, of zelfs op eigen initiatief evenementen of activiteiten organiseren – denk aan jongerenfestival SKEER. Terwijl voor andere jongeren meedoen aan een activiteit al een hele stap is. Op een laagdrempelige manier geven we jongeren nieuwe, positieve ervaringen mee waardoor ze groeien en ontdekken wie ze zijn.”

Jongeren in de lead
Tot waar de ondersteuning van jongerenwerkers reikt, staat niet zwart op wit. Lies: “Jongeren zijn in de lead. Als ze iets vertellen en daar willen ze verder niets mee, doen we dat ook niet. We antwoorden zonder te oordelen. Alleen een praatje maken mag dus ook. Het hart luchten lost vaak al veel op.”

“En we zijn er niet alleen bij problemen, maar juist ook op momenten dat het goed gaat”, vervolgt Lies. En daar hebben ze een goede reden voor. “Dat is belangrijk voor het opbouwen van een band en het winnen van vertrouwen. Veroorzaakt een jongere dan overlast, kennen wij hem of haar al.”

Mooi en onmisbaar
Er ligt voor jongerenwerkers ook een rol om verbinding te zoeken met andere professionals. “Als wij iets signaleren, betekent dat niet dat wij altijd de juiste organisatie zijn om het aan te pakken”, vertelt Lies. “Soms is het beter om de school te informeren, of ouders door te verwijzen naar opvoedondersteuning. Wij zorgen dan voor de inventarisatie: wat is er precies aan de hand?”

Het grootste verschil tussen jongerenwerkers en andere professionals? “Als ik een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje krijg, ga ik misschien wel even langs. Dan investeer ik in de band, ook zijn er vaak meer jongeren aanwezig. Of denk aan contact op Snapchat. Hoe gek is het als een docent daar berichtjes of foto’s stuurt? Wij staan dichterbij, dat maakt jongerenwerk mooi én onmisbaar.”


Heb jij ook een opmerkelijke functie, of wil je een collega aandragen? Laat het ons weten via gelijkekansen@s-hertogenbosch.nl.

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen