Gelijke kansen op een goede start met Brug naar de Brugklas

156 keer bekeken 0 reacties

Van oudste op de basisschool, naar jongste op de middelbare school. Dat is en blijft toch altijd spannend. Maar voor groep 8 leerlingen uit Noord en West is de ‘Brug naar de Brugklas’ alvast geslagen. Om de overgang extra aandacht te geven, volgden ze verschillende workshops.

Tijdens Brug naar de Brugklas ontmoeten leerlingen andere leerlingen van dezelfde toekomstige middelbare school, verleggen ze grenzen, maar leren ze deze ook aan te geven en helpen ze elkaar. Het thema dit jaar? Verkeersveiligheid op de fiets. Het evenement werd dit jaar twee keer georganiseerd: in Noord – voor de zesde keer op rij – én nieuwkomer West.

De kracht van groep 8
Waarom is zo’n dag belangrijk? "Het stimuleert het zelfvertrouwen van de leerlingen en verkleint de stap naar het middelbaar onderwijs", vertelt wijkmanager Ronnie. "We noemen dit ‘de kracht van groep 8’. Voor ons telt ieder talent."

Brugklasproof
Voormalig basketbalspeler Henk Pieterse zorgde voor een goede warming-up met een potje basketbal. Daarna volgden de leerlingen in groepjes verschillende workshops als ‘Bikkel training’, kickboksen, rappen en ‘Fix je fiets’. Die laatste workshop werd verzorgd door middelbare scholieren van de Bossche Vakschool. Samen maakten ze de fietsen brugklasproof. Wat niet goed werkte, werd ter plekke gemaakt of bijgesteld.

Het betrekken van middelbare scholieren was een groot succes. Een waardevol contactmoment waarin ook zij nieuwe talenten ontdekken. Bij een volgende editie bouwt de organisatie dit graag uit.

Groepsdruk
De één vindt het spannender dan de ander. Zo vertelt Najib tegen Dtv: "Ik deed een workshop over de middelbare school, en hoe je jezelf daarbij voelt. Ik vind het wel jammer dat ik van school af ga, maar het is ook leuk dat ik weer nieuwe vrienden ga maken en nieuwe dingen ga leren."

Ook Meriam vertelt tegen Dtv: "Je leert bijvoorbeeld over groepsdruk. Dat je niet je vriendinnen moet volgen als je dat niet wilt, maar je eigen mening moet geven."

Avondfeest
In Noord werd de dag feestelijk afgesloten met een avondfeest in Jongerencentrum Noord. In West volgt dit feest komende vrijdagavond pas. Een bewust keuze; het feest zit nu dichter op het eind van het schooljaar. En bijkomend voordeel is dat de leerlingen elkaar nógmaals zien.

Benieuwd hoe Brug naar de Brugklas eruitzag? Bekijk hieronder alle foto’s en de aftermovie.

Afbeeldingen

Brug naar de Brugklas 2023 | Noord

Bekijk ook

Cookie-instellingen