Kinderen in Noord vertellen verhalen met kunst

654 keer bekeken 0 reacties

Tekenen, knippen, uitsnijden en plakken. Zo'n twaalf kinderen uit Noord doen mee aan het kunstproject Young Art Storiez. Van twee Bossche kunstenaars leren zij om een verhaal te vertellen via collages. Een creatieve, maar ook gezellige activiteit in Jongerencentrum Noord.

Twee zussen snijden geconcentreerd met mesjes de mooiste plaatjes uit verschillende tijdschriften. De jongste vertelt: “Thuis doen we dit soort dingen niet vaak, maar we vinden het wel heel leuk.” Ze koos het thema ‘ogen’ voor haar collage. En laat een indrukwekkend canvas zien met oog-plaatjes van Cleopatra tot een oude man.

Tijdens het gesprek is ze druk bezig met het uitsnijden van afbeeldingen van de Maya’s. “Alles wat een beetje gek is, vind ik leuk.” Haar oudere zus is daarentegen een echte fashionista. Dat blijkt ook uit haar collage vol met kleurrijke kledingstukken en modellen.

Uiten via collages
Iets wat zo simpel klinkt, maakt veel impact. Dat bevestigt het verhaal van Sabine Hoogesteger, projectleider bij Hambaken Connect. “Eén van de jongens is nog niet lang in Nederland en spreekt de taal nog niet optimaal. Door het maken van collages kan hij zich beter uiten, en maakte hij snel nieuwe vrienden. Ik werkte jarenlang in het onderwijs en het verbaast me dat de kinderen in opperste concentratie anderhalf uur lang aan collages werken.”

Een nieuwe draai
De kinderen bepalen zelf het verhaal dat ze vertellen en zitten dus niet vast aan thema’s. Bossche kunstenaars Amber Lotte Penders en Nikki Nordmann helpen hen met verschillende materialen, perspectieven en werken met gereedschap zoals mesjes.

“Het mooie aan collages maken? Dat je van iets dat al bestaat, iets nieuws kunt maken”, vertelt collagemaakster Amber Lotte. “Daarom kan iedereen aan dit project meedoen. Niemand heeft een leeg canvas. Werken met kinderen is heel bijzonder. Zij durven meer te zien dan volwassenen.”

Meer dan kunst
“Voor mij is het project geslaagd als kinderen trots hun werk laten zien aan ouders, leraren of vrienden”, vertelt straatfotograaf Nikki Nordmann. “De kinderen leren niet per se over kunst. Het gaat ook over creatief denken, problemen oplossen en vertrouwen in jezelf. En dat als je hard werkt, je resultaat gaat zien.”

Feestelijk event  
In totaal werken de kinderen in vijf workshops toe naar een eindexpositie in de grote zaal van Jongerencentrum Noord. De expositie is op 24 juni en wordt een feestelijk event.

Hambaken Connect is een partner van Gelijke Kansen ’s-Hertogenbosch. Zij bieden al langer verschillende activiteiten aan rondom kunst en cultuur, omdat er veel kinderen (en ouders) wonen die hier niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Hambaken Connect wordt hierin sterk ondersteund door verschillende bedrijven, als Royal Talens. Zij sponsorden voor dit project diverse kunstmaterialen.

Benieuwd naar de Young Art Storiez?
Je bent welkom op zaterdag 24 juni om 14.00 uur voor de opening van de eindexpositie in Jongerencentrum Noord.
Adres: Geerke 8 in ’s-Hertogenbosch

Scroll je nog iets verder door? Dan laten we je zien hoe een workshop eruit ziet. 

Afbeeldingen

Kunstproject Young Art Storiez

Bekijk ook

Cookie-instellingen