Het loopt tegen zessen in de avond en de Brede Bossche School De Hambaken is nog gevuld met zeker tachtig kinderen en jongeren. Zij krijgen bijles of huiswerkbegeleiding. In een van de klaslokalen leren Marwa (9), Sidona (10) en Hayad (11) op een speelse wijze nog beter kloklezen. Marwa wil later tandarts worden, Sidona droomt van een baan als dokter óf kapster en Hayad wil graag juffrouw worden.
Marwa was er pas nog bij toen koningin Máxima een bezoek bracht aan de Brede Bossche School De Hambaken, waar De Duizendpoot onderdeel van is. ,,De koningin vroeg of ik broccoli lust”, zegt Marwa. ,,Nee dus.”
Wij bieden de kinderen hier de kansen die wij vroeger niet kregen
Youssef Noudri , Hambaken Connect
Het werkbezoek van Máxima stond volledig in het teken van gelijke kansen. En ze was niet voor niets in De Hambaken, want de wijk loopt voorop op dit gebied.
En dat is voor een groot deel te danken aan de jeugd- en jongerenwerkorganisatie Hambaken Connect, die werd opgezet door Youssef Noudri (41) en Yassin Settout (37). ,,Ons hele dna bestaat uit het bieden van gelijke kansen”, begint Noudri. ,,Wij bieden de kinderen hier de kansen die wij vroeger niet kregen.”
‘Dromen verwezenlijken’
Het motto van Hambaken Connect is: van aandachtswijk naar voorbeeldwijk. ,,En ons belangrijkste doel is taalontwikkeling”, zegt Settout. ,,Deze jongeren zijn niet minder intelligent. Maar we kwamen erachter dat veel jongeren met een migratieachtergrond achterblijven vanwege de taal. Daarom zetten we hier fors in op taallessen. En die educatie combineren we met cultuur en sport.”
Hambaken Connect werkt daarbij intensief samen met De Duizendpoot. ,,De kinderen kijken echt op tegen Youssef en Yassin”, zegt directeur Olcay Kurubas van het kindcentrum. ,,Zij maken de kinderen duidelijk dat ze hun dromen kunnen verwezenlijken, als ze zich daar echt voor inzetten.”
Youssef Noudri groeide zelf op in De Hambaken. De wijk ligt hem na aan het hart. ,,Ik weet als geen ander dat De Hambaken vroeger bekend stond als een heel slechte wijk.”
Zo was het in 2009 nog nodig om een stevig actieprogramma op te zetten om de leefbaarheid te verbeteren. Dat gebeurde naar aanleiding van ongeregeldheden in de wijk.
In die tijd was Noudri al enkele jaren bezig met zijn kickboksschool Hambaken Gym. ,,Via het kickboksen ving ik heel veel jongeren op. En deed mijn uiterste best hen op het goede spoor te zetten. Die kickbokslessen geef ik nog steeds, maar intussen doen we zó veel meer.”
Met succes, aldus Noudri. ,,Vroeger begon een overleg over veiligheid met politie en gemeente altijd met De Hambaken. Dan hadden ze hier weer vervelende incidenten meegemaakt. Nu beginnen ze nooit meer met De Hambaken. De jongeren zijn goed aanspreekbaar en er zijn weinig tot geen meldingen over rottigheid.”
Een 6 voor veiligheid
Het jaarlijkse onderzoek van de gemeente naar de leefbaarheid in Bossche wijken geeft Noudri slechts deels gelijk. Enkele buurten scoren beter op het thema leren en werken, maar in een deel van de wijk registreerde de politie vorig jaar meer jeugdoverlast dan twee jaar terug.
De Sprookjesbuurt scoort daarentegen weer een stuk beter op het gebied van veiligheid. Bewoners geven hier het rapportcijfer 6 aan veiligheid in hun buurt (gemiddelde in Den Bosch is 6,9). ,,Die cijfers geven aan dat De Hambaken uit het dal klimt”, stelt Noudri.
En daar speelt Hambaken Connect een grote rol bij, al weten de twee ‘verbinders’ maar al te goed dat ze het niet alleen doen. ,,We doen het samen met de school, de ouders en de organisaties in de wijk. En met ons netwerk. Daarin zitten ook bedrijven, die bijvoorbeeld stageplekken bieden aan onze jongeren”, stelt Settout.
Hoe alles wordt bekostigd? ,,Stichting Hambaken Connect ontvangt 150.000 euro subsidie van de gemeente. Verder ontvangen we donaties. Zo doneerde Lions Den Bosch 30.000 euro en Rotary Vught 12.500 euro. Van dat geld zetten we projecten op voor de jeugd.”
Noudri vult aan: ,,We krijgen ook veel in natura, zoals laptops en ander materiaal. Het Bossche cateringbedrijf Appèl leent bijvoorbeeld geregeld hun chef-kok uit voor kookworkshops met de jeugd.”
Navolging in andere wijken
Wethouder Ufuk Kâhya (GroenLinks, talentontwikkeling) - geboren en getogen in De Hambaken - is maar wat blij met Hambaken Connect. ,,Wat ik vooral zo mooi vind aan Youssef en Yassin is dat zij een goede verbinding maken tussen de school, de ouders en de wijk.”
Den Bosch gaat in andere wijken ook soortgelijke projecten opzetten. Inmiddels is de organisatie ‘Connect’ ook actief in de wijk Maaspoort. Settout: ,,Als het aan ons ligt, gaan we in de toekomst in meer wijken aan de gang. Zo zijn we ook al in Tilburg bezig.”
‘Vriendelijke wijk’
Deze avond is Sander Hölscher een van de vrijwilligers die bijles geeft, in zijn geval wiskunde. Hij is leraar wiskunde van beroep op het Rodenborch College in Rosmalen. ,,Ik vind het ontzettend leuk om hier mijn bijdrage te kunnen geven. Ik kwam zelf een jaar of vijf terug hier wonen en vind het een vriendelijke wijk.”
Iets verderop krijgt Anisa Salad (12) bijles van vrijwilligster Esmée Luijk (24), die van beroep mondhygiënist is. Anisa zit in groep 8 van De Duizendpoot, sinds groep 6 krijgt ze bijles. Met resultaat: ,,Ik kreeg vwo-advies en ga volgend schooljaar naar het Pierson College. Als ik straks steun nodig heb, weet ik dat ik altijd hier terecht kan.”
Bron: Brabants Dagblad