In het kader van kansengelijkheid en na het succes van vorig jaar zet de gemeente ’s-Hertogenbosch in nauwe samenwerking met onder andere het onderwijs en de kinderopvang dit project voort in 2022, van 26 juli tot en met 11 augustus. Dit jaar doen er zo’n 150 kinderen mee.
Gelijke Kansen
De Zomerclub Plus is onderdeel van het programma Gelijke Kansen van de gemeente ’s-Hertogenbosch. De organisatoren, waaronder Kanteel Kinderopvang en Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos, zeggen over dit project:
‘Ieder kind verdient een omgeving waarin het zijn talent optimaal kan ontwikkelen. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen deze kans krijgt. Met dit project wordt meer mogelijk gemaakt binnen het kindcentrum, in de wijk en thuis. Zo dus ook in de zomervakantie, waar sommige kinderen zonder vriendjes, zonder begeleiding en in sommige gevallen niet in de meest optimale thuissituatie leven. Ook door corona (en de lockdowns) ontstond een groter risico op leer- of ontwikkelachterstand. Mede door de Zomerclub Plus vorig jaar was de leerachterstand verminderd, waren kinderen gegroeid (sociaal en cognitief) en werden nieuwe talenten ontdekt. Op een aantal locaties zullen er ook Oekraïense kinderen deelnemen, onder begeleiding van een tolk/taalondersteuner.’
Samenwerking
De gemeente ’s-Hertogenbosch, Signum Onderwijs, ATO-scholenkring, Het Sprookjesbos, Kanteel Kinderopvang en Compasnul13 hebben de koppen bij elkaar gestoken om samen met elkaar en de kinderen van de zomer een fijne en leerzame tijd te maken. Het aanbod is gericht op het vergroten van het vertrouwen in eigen kunnen en op cognitieve vaardigheden, zoals taal en rekenen. Ook stimuleert het aanbod de kunstzinnige vorming door creatieve activiteiten. Er worden allerlei workshops gegeven door Huis73, het Noordbrabants museum, ’S-PORT en vrijwilligers die natuurlessen verzorgen.
Deze foto’s zijn gemaakt op donderdag 28 juli 2022 bij Kindcentrum Westerbreedte. Hier was wethouder Ufuk Kâhya op bezoek, samen met Ghislaine Fonteijn, directeur-bestuurder van Kanteel Kinderopvang.
Museum
Kinderen van 4 tot 8 jaar krijgen een kijkje achter de schermen bij het Noordbrabants museum. Samen duiken zij in het kunstenaarsbrein, op zoek naar antwoorden wat iets is, hoe het is gemaakt en waarom. In de tweede week maken de kinderen ook een uitje naar het museum, waar zij goed leren kijken naar kunstwerken, het verhaal van de kunstenaar te ontrafelen én zelf te experimenteren.
Lezen in de hoofdrol
Huis73 prikkelt de fantasie van de kinderen en geeft ‘lezen’ deze drie weken ook een hoofdrol. Leren lezen vraagt om inzet, motivatie en begeleiding en de juiste boeken in de buurt. Daarom ontbreekt dit zeker niet de komende weken.
Stage
De oudste kinderen van 8 tot 13 jaar gaan op stage. Ze maken kennis met verschillende beroepen en steken de handen uit de mouwen om ervaring op te doen in de wasserij van CWS. Er volgen ook verschillende sport-, dans- en dramaworkshops. De kinderen worden begeleid door leraren, pedagogisch professionals van de kinderopvang en ook groeps-/onderwijsassistenten, PABO-studenken en een tolk voor Oekraïense kinderen.
Bron: KinderopvangTotaal