De kracht van leerlingen van groep 8 uit Den Bosch Noord

271 keer bekeken 0 reacties

Vlak voor de zomervakantie ben je nog de zelfverzekerde basisschoolleerling die na 8 jaar alles van school weet. Zes weken later schuifel je bedremmeld het voortgezet onderwijs binnen. Met het evenement ‘Brug naar de Brugklas’, begeleiden we de overstap van deze leerlingen naar het VO.

De kracht van leerlingen van groep 8 uit Den Bosch Noord

Vlak voor de zomervakantie ben je nog de zelfverzekerde basisschoolleerling die na 8 jaar alles van school weet. Zes weken later schuifel je bedremmeld het voortgezet onderwijs binnen.

Met het evenement ‘Brug naar de Brugklas’, begeleiden we de overstap van deze leerlingen naar het Voortgezet Onderwijs. Vrijdag 17 juni was het zover. Er kwamen 500 leerlingen van groep 8 uit ‘s-Hertogenbosch Noord naar de Maaspoorthal en Jongerencentrum Noord voor de Brug naar de Brugklas!

Bedacht door jongeren

‘Brug naar de Brugklas’ is bedacht door jongeren zelf. Jongeren stelden vast dat bijna iedereen in groep 8 de overstap naar de middelbare school spannend vindt. Wijkmanager Ronnie van Gaal: 'Daarom zijn we vijf jaar geleden gestart met dit maatschappelijke en sportieve evenement voor de scholen in Maaspoort en Empel. Een succes'! Dit jaar doen alle leerlingen van groep 8, uit ‘s-Hertogenbosch Noord mee. Ze komen in groepen die overeen komen met de middelbare scholen waar ze straks naartoe gaan. De leerlingen maken hierdoor kennis met elkaar en met het jeugd- en jongerenwerk in jongerencentrum Noord.

Zelfvertrouwen stimuleren

Brug naar de Brugklas is een van de initiatieven van ons programma Gelijke Kansen ’s-Hertogenbosch. Wethouder Kâhya: “Met het programma Gelijke Kansen willen we gelijke kansen creëren voor alle kinderen in ’s-Hertogenbosch. Door hun zelfvertrouwen te stimuleren, hun horizon te verbreden en hen te laten opgroeien in een stabiele omgeving. We willen belemmeringen in die omgeving wegnemen en positieve ervaringen aan het leven van een kind toevoegen.” De overgang van primair naar voortgezet onderwijs wordt met de Brug naar de Brugklas laagdrempeliger. Doordat de leerlingen hun eerste contacten alvast leggen en zo meer zelfvertrouwen krijgen om te starten op hun nieuwe school.

Maatschappelijke Clinics

Samenwerken en respect vormden dit jaar de rode draad binnen alle 24 workshops bij ‘Brug naar de Brugklas’.  Er waren maatschappelijke clinics van Moustafa Mahklouf over ‘meedoen met een beperking’. Wijkagende Genevieve Bak vertelde de leerlingen over ‘grenzen aangeven, voor jezelf opkomen en elkaar helpen’. Gino van Hambakenconnect deelde zijn verhaal over ‘Cyberpesten’. Ook werd er gedanst, geklommen, gebasketbald en liet illusionist Marc Luijben de leerlingen op een bijzondere manier ‘anders denken’. De zon scheen, er is veel geleerd en vooral veel gelachen.

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen