Kunstwerk Gelijke Kansen vereeuwigd

274 keer bekeken 0 reacties

Dat we in ’s-Hertogenbosch streven naar gelijke kansen voor ieder kind, is sinds vandaag een stuk bekender. Een groep Citytrainers heeft met graffiti levensgroot het kunstwerk Gelijke Kansen op een van de muren van de Bossche Vakschool aangebracht.

Het kunstwerk Gelijke Kansen is gemaakt door beeldend kunstenaar en visual artist Frank Willems die zelf ook Citytrainer is. Het kunstwerk staat voor het creëren van kansengelijkheid en werd op 24 februari jl. tijdens de presentatie van de Actieagenda Gelijke Kansen in ’s-Hertogenbosch overhandigd aan wethouder Ufuk Kâhya van Talentontwikkeling.

Trots op zichzelf zijn

Wethouder Kâhya: “’s-Hertogenbosch staat bol van de talenten. Toch krijgen niet alle kinderen dezelfde kansen op het ontdekken en ontwikkelen daarvan. De oorzaken daarvan liggen maar al te vaak in de directe omgeving van het kind. Bijvoorbeeld omdat ze in een bepaalde wijk geboren zijn of omdat hun ouders niet in staat zijn om steun en geborgenheid te bieden. Maar ook omdat professionals het talent dat bij élk kind aanwezig is niet altijd op waarde schatten. Met de Actieagenda Gelijke Kansen willen we die belemmeringen wegnemen en positieve ervaringen toevoegen aan hun leven. Ervoor zorgen dat kinderen opgroeien in een stabiele omgeving en trots op zichzelf zijn.”

Met de Actieagenda Gelijke Kansen willen we gelijke kansen creëren voor alle kinderen in ’s-Hertogenbosch. Door hun zelfvertrouwen te stimuleren, hun horizon te verbreden en hen te laten opgroeien in een stabiele omgeving. We kijken daarbij naar de hele omgeving van een kind: naar zijn of haar school, maar ook naar de situatie thuis en in de wijk. We willen belemmeringen in die omgeving wegnemen en positieve ervaringen aan het leven van een kind toevoegen.

Het is dan ook niet vreemd dat juist Citytrainers het kunstwerk Gelijke Kansen op de muur van de Bossche Vakschool aanbrachten. De gemeente ’s-Hertogenbosch begon ruim tien jaar geleden met Citytrainers om daarmee jongeren in hun kracht te zetten en ieder kind in de gemeente de kans te geven zijn of haar talenten te ontdekken en ontwikkelen. Tijdens de terugkomdagen geven veel van de Citytrainers aan dat het programma hen vooral meer zelfvertrouwen heeft gegeven. En dat ze nieuwe skills geleerd hebben, waarmee ze hun eigen horizon en die van andere jongeren hebben verbreed.

Inspireren en ontmoeten

Tijdens de jaarlijkse terugkomdag keren de Citytrainers van de afgelopen jaren voor even terug op het oude nest om samen te leren, elkaar te inspireren en te ontmoeten. Naast het aanbrengen van het kunstwerk was er dit jaar een inspirerende lezing door paralympisch zwemmer Olivier van de Voort. Hij vertelde over hoe je op een positieve manier kunt omgaan met tegenslagen in het leven en hoe je vaker dan je denkt zelf de koers in het leven kunt bepalen.

Over het kunstwerk Gelijke Kansen

Het kunstwerk Gelijke Kansen is gebaseerd op het logo van Gelijke Kansen, op Abbey Road, het beroemde album van The Beatles, en op het regenboogzebrapad. “Het regenboog zebrapad staat voor gelijkheid, veiligheid en gelijke kansen. Iedereen, ongeacht geloof, huidskleur, geaardheid of geslacht, kan het zebrapad veilig bewandelen”, legt kunstenaar Frank Willems uit. “Durf te dromen als The Beatles, luister naar mensen waar je van kunt leren. Doe, maak fouten, leer ervan en doe het opnieuw. En uiteindelijk kom je aan het eind van het zebrapad en kun je verder wandelen.”

Afbeeldingen

Bekijk ook

0  reacties

Cookie-instellingen