Even voorstellen: Margriet helpt jonge meiden in hun kracht te zetten en hun talenten te ontwikkelen

21-11-2024
78 keer bekeken 0 reacties

Margriet Windt zet zich met passie in voor jonge meiden in Den Bosch. Als oprichter en drijvende kracht achter Streetcats helpt ze meiden tussen de 11 en 17 jaar om hun kracht te ontdekken, zelfgekozen skills aan te leren en een stevige basis te leggen voor hun toekomst.

Wat 18 jaar geleden begon als een klein initiatief, is inmiddels, uitgegroeid tot een krachtig talentontwikkelingsproject onder de paraplu van Stichting De Zebra. Naast haar werk als projectleider is Margriet ook docent, kinderbeeldendtherapeut, en volgt ze momenteel een opleiding tot kinderfilosoof. 

Meer over Streetcats 

Streetcats biedt Bossche meiden een unieke kans om hun talenten te ontwikkelen en een positieve toekomst te creëren. "De meiden komen bij ons met intrinsieke motivatie," vertelt Margriet. "We werken met een programma van 21 autobiografische workshops, waarin de meiden leren om veerkrachtig en zelfstandig te zijn. Het draait om creativiteit, zelfreflectie en het versterken van hun mentale gezondheid." De workshops variëren van digitale weerbaarheid tot presenteren en spreken in het openbaar. Margriet benadrukt dat het project preventief en vaak ook curatief werkt, gericht op empowerment en het stimuleren van eigen initiatief. "De meiden bouwen niet alleen een persoonlijk portfolio, maar ook een toekomstgericht netwerk dat hen kan ondersteunen in hun ambities." 

Het kiezen van een rolmodel is een essentieel onderdeel in het programma. De meiden kiezen zelf een rolmodel, zoals Anne Frank of Coco Chanel, en reflecteren op welke skills en vaardigheden dit rolmodel heeft en wat zij daaruit zelf willen ontwikkelen. Tijdens de eindpresentatie laten ze zien hoe ze zijn gegroeid, zowel in hun talenten als in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk worden ze hun eigen rolmodel waardoor ze met veel zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaan.

Autobiografisch-drieluik 

Bij Streetcats maken ze gebruik van diverse methodieken om de meiden te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel hiervan is het autobiografische drieluik. "Iedereen maakt dingen mee, iedereen heeft een verhaal," benadrukt Margriet. "Het is belangrijk dat je daarover kunt praten of tekenen. Op jonge leeftijd al leren omgaan met je gevoelens is ontzettend waardevol. Het gaat om het bewust worden en leren uiten van vastzittende emoties, die eruit komen door middel van het tekenen.” 

De meiden krijgen een vel papier dat ze kunnen dichtklappen. Aan de hand van een tekening beantwoorden ze drie vragen: Wat maak je mee? Hoe voelde je je? En wat had je eigenlijk nodig? "Op deze manier kunnen de meiden dingen loslaten en ervaringen van zich af tekenen," legt Margriet uit. “Het is een indirecte en veilige manier om gevoelens te uiten en je veerkracht te vergroten.” 

Top Cats 

Een uniek aspect van Streetcats is de betrokkenheid van oud-deelnemers, beter bekend als Top Cats. Deze meiden hebben het programma afgerond en keren terug om als vrijwilliger de nieuwe Streetcats te ondersteunen. "De Top Cats zijn cruciaal voor het succes van het programma," zegt Margriet. "Ze inspireren de nieuwe lichting meiden en geven hun kennis door. Peer to peer. Hun betrokkenheid zorgt voor een veilige en vertrouwde leeromgeving."  

Margriet’s motivatie 

Margriet's eigen ervaringen hebben haar gedreven om zich in te zetten voor kansengelijkheid. "Ik had zelf geen gelijke kansen en werd thuis en op school niet gezien en gehoord. Dat wil ik voor deze meiden anders doen." Ze gelooft sterk in het potentieel van elke jongere, ongeacht achtergrond of uitdagingen. Bij Streetcats draait alles om het versterken van het zelfvertrouwen en de eigenwaarde en eigenaarschap van de meiden. "Eigenwijs zijn, dat stimuleren we juist," zegt ze lachend. "Het gaat erom dat je durft te leren, fouten mag maken en plezier krijgt in je persoonlijke ontwikkeling." 

Toekomstwensen 

Margriet heeft grote plannen voor de toekomst van Streetcats en de jongeren in Den Bosch. "We willen meer jongeren bereiken, de wachtlijsten in de (mentale) gezondheidszorg verkorten, en sneller kunnen ingrijpen bij problemen," zegt ze. "Het is schrijnend om te zien hoeveel jongeren onnodig lijden omdat ze niet op tijd de juiste hulp krijgen. Daarom hopen we op structurele steun, zowel financieel als in samenwerking met lokale partners. Zo kunnen we nog meer meiden preventief helpen, zodat zij met veel skills en vol zelfvertrouwen en eigenwaarde de toekomst tegemoet gaan."

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen