Even voorstellen: Als pedagogisch medewerker groeit Corrie mee met de kinderen in de wijk

220 keer bekeken 0 reacties

Voor de Dag van de Pedagogisch Medeweker maakten we kennis met Corrie van Meerten: pedagogisch medewerker bij Kanteel Kinderopvang. Corrie ontvangt ons op de mooie, net verbouwde locatie BBS De Graaf. Op deze locatie wordt onder andere het peuterarrangement aangeboden.

Al zestien jaar is Corrie werkzaam in dit werkveld, waarvan elf op deze locatie.

Je merkt meteen dat Corrie een pedagogisch medewerker in hart en nieren is. Ze werkt niet alleen bij het peuterarrangement van Kanteel, maar is ook werkzaam bij de BSO én Kanteel Actief. Het leukste aan haar werk? “Kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een kind en ze elke keer weer met een blij gezicht naar huis zien gaan.” 

Meer dan een kinderdagverblijf

Het peuterarrangement is meer dan een regulier kinderdagverblijf. Corrie: “Op een regulier kinderdagverblijf ben je meer verzorgend aan het werk, bij het peuterarrangement heb ik een lerende rol. We bereiden peuters voor om naar school te gaan.” Kinderen leren op deze peutergroep onder andere de basiskleuren, knippen, prikken en een pen vasthouden. Corrie vertelt dat er ook een aantal kinderen speciaal komen om hun sociale skills te ontwikkelen: zoals praten en samenspelen met andere kindjes. 

Binnen het Peuterarrangement biedt Kanteel ook een plus-groep aan. Corrie is zelf niet werkzaam op deze groep, maar verplaatste recent twee kinderen naar die groep. De plus-groep is kleiner en geeft nog meer aandacht aan taal. Dit kan door middel van spel, maar ook door simpelweg te praten met de kinderen. 

Ouders spelen een belangrijke rol

Uit het gesprek komt al snel naar voren dat Corrie niet alleen betrokken is bij de kinderen, maar ook bij de ouders. Voordat een kind gaat starten bij het peuterarrangement, gaan de medewerkers op huisbezoek. De medewerkers brengen de leefomgeving van het gezin in kaart en helpen de ouders bij het invullen van de papieren. “Als ik zie dat een ouder meer hulpvragen heeft, gaan we vaker op huisbezoek.” 

In de Graafsewijk is het belangrijk om eerst een band op te bouwen met de ouders. “We voeden als het ware de ouders eerst op en daarna pas de kinderen.” Corrie geeft een voorbeeld: “Er is een kindje dat thuis weinig regels heeft. Dit kindje heeft hier wel regels en houdt zich daaraan. Maar zodra hij wordt opgehaald door ouder, veranderd zijn gedrag. En daar helpen we ouders mee: hoe ga je daar dan mee om? Probeer hem toch regels te geven, want structuur is voor een kind het belangrijkste.” 

Volgens Corrie sla je de plank mis als je in deze wijk heel netjes het gesprek aan gaat en er omheen draait bij de ouders. Zij reageren daar niet altijd even goed op. Haar nuchter- en directheid helpt Corrie om een band op te bouwen met de ouders. “Je hebt een dikke huid nodig om in deze wijk te werken. Als je die hebt - én je hebt de ouders mee - bereik je veel in deze wijk. Je krijgt er waardering voor terug.” 

Bij elk thema op de peutergroep betrekt Corrie ouders door middel van een ouderactiviteit. De ouders krijgen een uitnodiging om tijdens het thema een activiteit mee te doen. “Dat kan zijn dat we naar de winkel gaan, om spullen te kopen om een taart te gaan bakken hier in de keuken.” Het thema ‘herfst’ gaat binnenkort van start. De medewerkers nodigen de ouders uit om samen met de kinderen een herfstwandeling te maken. 

Een kijkje in de keuken

Corrie geeft ons een inkijkje in haar werkzaamheden. De lokalen zien er heel netjes en mooi uit. Er zijn verschillende hoeken ingericht met speelgoed en stapelstenen. Ook hangen er foto’s van de kinderen aan de muur. Op die manier herkennen de kinderen zichzelf en dat draagt bij aan de ontwikkeling.  

Elke werkdag is anders, in de ochtend weten ze niet hoe de dag gaat verlopen. Corrie: “En daarom vind ik het leuk om met kinderen te werken; die willen soms iets anders dan je van tevoren in gedachte had."  

Corrie vindt het belangrijk om met doelen te werken. Een doel kan van alles zijn. “Laatst ging ik met de oudste kinderen van de BSO suppen", vertelt Corrie. "Eén van de kinderen was erg bang, maar wilde wel heel graag. Toen heb ik haar op mijn plank gezet en na twee minuten supt ze zelf weg. Dan is mijn doel bereikt: dat ik ze iets meegeef wat ze thuis niet doen of kunnen doen."  

Jij hoort hier gewoon! 

Corrie vertelt dat ze de wijk waarin ze werkt door en door kent. Door elf jaar op deze locatie te werken, heeft ze kinderen die nu in groep 8 zitten ook ooit op de kinderopvang gehad. Ze is als het ware meegegroeid met de kinderen en ouders. 

Blijft Corrie voorlopig nog in de wijk als pedagogisch medewerker? “Ja, ik vind dit echt supertof! Het is zo leuk. Doordat je hier al jaren werkt, bouw je ook een band op met de ouders.” 

De Dag van de Pedagogisch Medewerker voelt voor Corrie niet als andere dagen. “Het is gewoon mijn beroep, die ik met liefde en plezier doe. Ik hoef niet nog extra in het zonnetje gezet te worden.” Toch gebeurt dit wel. Want zodra ouders weten dat het deze dag is, worden zij en haar collega’s overladen met cadeaus. En dat is niet onterecht, want: Corrie hoort hier gewoon! Dat is wat veel ouders en collega’s tegen haar zeggen. En daar sluiten wij ons helemaal bij aan!  

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen