Kinderstadsdichters, inspirerende sprekers en spellen die emotioneren: recap Gelijke Kansen Festival

193 keer bekeken 0 reacties

Zoveel kippenvel-momenten, en we zijn nog niet eens op de helft! Het Gelijke Kansen Festival overtreft al onze verwachtingen. We blikken terug op de woensdag en donderdag.

Kon je er niet bij zijn? Jammer! Speciaal voor jou (en voor wie alvast wil nagenieten) vind je hieronder een recap van de mooiste en bijzonderste momenten (en mensen) van woensdag 29 mei en donderdag 30 mei.

Woensdag 29 mei – ontmoeten en netwerken

‘Samen leven is samenleving’ - Kinderstadsdichters Aniek en Lina.

Die spreuk drukten de meiden alle deelnemers op het hart. Een betere opening van het festival hadden we ons niet kunnen wensen. De hele zaal was stil van hun mooie woorden.  

‘Gelijke kansen betekent niet alleen gelijke toegang tot onderwijs, werk en andere levensmogelijkheden, maar ook ondersteuning en het netwerk dat nodig is om deze kansen te benutten’.

Wethouder Rick Vermin vatte goed samen waar het festival om draait. Ook de lijfspreuk van ons programma: ‘It takes a village to raise a child’ kon niet ontbreken.

‘Wie tot de norm behoort, hoeft nauwelijks over zichzelf na te denken’ - Sinan Çankaya.

Hoewel we wisten dat Sinan voor opschudding zorgt, viel onze mond open van zijn verhaal en ervaringen. Eyeopener na eyeopener. Met als boodschap: word een partypooper, spreek je uit. En keer vanzelfsprekendheden binnenstebuiten.

‘Een kansrijke omgeving waarin iedereen gelijke kansen krijgt, ontstaat niet zomaar’.

Uit de wrap-up van Kelly Verdonk. Het grootste kippenvel-moment van de woensdag. Zo een waarvan je zegt: ‘daar had je bij moeten zijn’.

Donderdag 30 mei – verdieping en verbazing

Gehoord tijdens de workshop van Hans Spekman over de impact van armoede…

“De wereld vergroten voor kinderen is cruciaal. Sommigen komen hun buurt of straat niet eens uit. Dan zien ze niet dat ze anders mogen zijn, iets anders kunnen worden én dat er andere mogelijkheden zijn dan wat ze thuis zien. Dat vraagt dat we het kind centraal zetten. En niet dat we het beleid volgen.”

Een deelnemer van het Gelijke Kansen spel: “Je weet dat kansenongelijkheid speelt, maar het zelf ervaren emotioneert me.”

Deelnemers vormen samen de stad. Beginnend bij de geboorte waarna je nog alles kunt worden ervaar je dat het leven niet eerlijk is. Deelnemers ervaren welke elementen allemaal een rol spelen bij het krijgen van kansen in het leven. Dat levert allerlei emoties op, van vreugde tot opluchting tot boosheid en verontwaardiging

LOL (Leren Op Locatie 😉) tijdens de Streetwise Tour van PowerUp073.

Stagiaires van jongerenwerk PowerUp073 nemen de deelnemers mee langs het jongerencentrum, het Dieze College, de Krajicek Playground en BBS Nieuw Zuid. Ze ontdekken de leefwereld van jongeren, de straatcultuur en worden meegenomen in een werkdag van de jongerenwerkers.  

 

Blijf je nog even hangen? Hieronder vind je de eerste foto’s.

Meer festival? Ontdek hier de vrijdag of het weekendprogramma

Afbeeldingen

Bekijk ook

Cookie-instellingen